Послание на ДГ Маргарита Богданова за октомври.2024
Дата: 01.10.2024

Октомври - месец на Икономическото развитие

Уважаеми приятели,
Навлизаме в месец Октомври, който ние – ротарианците посвещаваме на икономическото развитие на нашите общности.
Възможностите на клубовете да подкрепят икономическото добруване на местно ниво са много: популяризиране на туристически дестинации и забележителности, благоустрояване на градската среда, стипендии за обучение на млади хора от общността, с надежда след това те да се завърнат и да работят по родните си места.
Работата с Интеракт клубовете, освен че допринася за развитие на младежките програми, косвено има принос към разширяване на възможностите за изява на младите хора на място и за изграждане на чувството за принадлежност към местните общности.
Ангажирането и задържането на младите хора в малките населени места е приоритетна задача на местната власт. Кметове, които оценяват значимостта на Ротари клубовете като стожер на местното развитие, имат по-добри шансове за успех, защото имат добри партньори в лицето на нас – ротарианците.
Скъпи приятели,
По инициатива на дистриктния екип през месец октомври и ноември ще се проведат зонални асамблеи в 18-те зони в Дистрикт 2482.
Такива събития се организират за първи път в дистрикта, като сред целите на срещата са:
• Да споделим кои са предизвикателствата пред нашите клубове, свързани с членството, и да изградим визия за решение на тези проблеми, като генерираме креативни идеи за промяна.
• Да споделим истории за натрупан добър опит и за научени уроци от допуснати грешки.
• Да се опознаем и да подобрим комуникацията в клубовете и в зоната.
• Да генерираме идеи за съвместни проекти на зонално ниво.
Да се забавляваме!
Кой участва?
Всички ротарианци, които имат желание да общуват с приятели от други Ротари клубове в зоната, да споделят идеи и да участват в общи проекти.


Месец октомври традиционно се свързва и със Световния ден за борба с полиомиелита – 24 октомври. Присъединете се, макар и с малки дарения, към кампанията, която гарантира превенция, защото никое дете, никъде не е в безопасност, докато не са ваксинирани всички деца по света.
Огромно Благодаря на всички Ротари клубове, които бяха домакини на срещите ми през месец септември: Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Благоевград – Центрум, Смолян, Кърджали, Момчилград, Златоград, Велико Търново, Попово, Разград, Търговище, Шумен, Дупница и Самоков.
Във всеки един клуб срещнах хора, които са истинската магия на Ротари!
Очаквам с нетърпение следващите срещи с вас!


1 октомври 2024 г.

Маргарита Богданова
Дистрикт Гуверньор 2024-2025
Ротари Интернешънъл
Дистрикт 2482-България