Послание на ДГ Маргарита Богданова за август.2024
Дата: 31.07.2024

Да, наистина се гордея, че съм ротарианец! Още от първия ми ден в Ротари!

Уважаеми приятели,
Да, наистина се гордея, че съм ротарианец! Още от първия ми ден в Ротари!


Започвам именно така моето послание за месец август, който е посветен на членството.

Да си ротарианец вероятно означава за всеки от нас нещо твърде лично и различно от другите. Мога да опиша по много начини моята ротарианска идентичност, но когато говорим за членството, най-силно за мен изпъква думата синергия.
Тя е добре известна и най-лесно се описва с израза: 1+1=3. Единиците могат да бъдат хора, проекти или идеи. Важно е те да се допълват, надграждат и да усилват общия ефект от взаимодействието си. Това създава мощна енергия, усещане за потенциал, чувство за принадлежност и да – тогава изпитваме истинска гордост. В такива моменти нямам търпение да се срещна отново с хората, които ме вдъхновяват. Магията е невероятна!

Но нека не забравяме, че „1+1“ може да си остане само 2, ако не взаимодействаме помежду си. Възможно е също „1+1“ да стане и 0, дори да има отрицателен резултат. Случва се когато има конфликт и негативен ефект от него за останалите членове на общността или на Ротари клуба.

Силните клубове с успешни стратегии за членство имат ангажирани членове, които организират интересни сбирки, канят гости и привличат най-подходящите от тях. Именно този приток на нови хора и идеи може да създаде синергия, която да провокира клуба, да обогати културата и историята му и да създаде здрава общност. Звучи сложно – като истинска магия. И все пак е възможно!

Членството е постоянна тема за Ротари, но през този месец насочвам още веднъж вниманието и към новите типове членство – сателитни клубове, например в по-малки населени места, където няма потенциал за „стандартен“ клуб, паспорт клуб, е-клуб и т.н. или комбинация от тях.

Разбира се, магиите имат краткотраен ефект, затова е редно да полагаме непрекъснати усилия за членството на нашите клубове.

Най-голяма е ролята на лидерите в този процес.

През месец юли стартирахме ротарианската година с едно различно обучение на дистриктни лидери. Първата среща се проведе в Троян. Приложихме модела за дискусия barcamp, който вече е прилаган успешно по време на конвента в Хамбург през 2019 г. Избрахме този модел, за да дадем думата на хората.

Оказа се, че много рядко питаме ротарианците, вкл. и лидерите, какво мислят, как виждат предизвикателствата пред себе си и каква визия имат за своя клуб или за дистрикта. Затова тези срещи ще продължат и през следващите месеци.

Какво предстои?

През месец август ще се състои традиционният голф турнир в Банско, за наградата на дистрикт гуверньора. Започваме изпълнението на първите дейности от стратегическия план, който обсъждаме с председателите на комитети и с Паст дистрикт гуверньорите. Планът е качен на страницата на Д2482 и е отворен за вашите предложения по него! Всяка обратна връзка е важна!

Пожелавам на всички приятели незабравим месец август, в който съчетаваме работата с почивката и се подготвяме за есента, която е богата на много клубни, национални и зонални събития в Дистрикта.

Ваша в Ротари,
Маргарита Богданова
Дистрикт Гуверньор 2024-2025
Ротари Интернешънъл
Дистрикт 2482-България

1 август 2024 г.
Свищов


месечно послание , Маргарита Богднова , Ротари , Ротарианци