Апарат за дихателно подпомагане за неонатологичното отделение на областната болница е закупен с дарение от Ротари клуб - Сливен
Дата: 10.02.2022

Апарат за дихателно подпомагане, Oxymeter за неонаталогичното отделение на областната болница е закупен с подкрепата от благотворителна инициатива на Ротари клуб - Сливен, съобщиха от МБАЛ Д-р Иван Селимински.

Апарат за дихателно подпомагане /Oxymeter/ за неонаталогичното отделение на областната болница е закупен с дарение от благотворителна инициатива през декември 2021 г. на Ротари клуб - Сливен, съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Апаратът е съвременен, много щадящ и отговарящ на най-новите изисквания за продължително лечение и отглеждане на твърде рано родените деца.

Неонатологично отделение към МБАЛ - Сливен е единствено в града за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и консултативна помощ на рискови и недоносени новородени, без аналог в областта. През отделението преминават около 1 500 новородени за година. От тях приблизително 15-16 на сто са с различна степен на недоносеност, което нарежда областта на едно от първите места в страната по брой преждевременно родени бебета.

Областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” е единственото лечебно заведение в региона, в което има отделение по микропедиатрия.

Оборудване за най-малките пациенти

Модерен апарат за дихателно подпомагане на недоносени бебета бе закупен в областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен, съобщиха от лечебното заведение. Оборудването е от съвременен, висок клас. То е изключително щадящо за най-малките пациенти на болницата и отговаря на най-новите изисквания за продължително лечение и отглеждане на твърде рано родените деца. Средствата за животоспасяващата придобивка са осигурени от Клуб “Ротари” - Сливен. Изп. директор на областната болница д-р Васислав Петров и завеждащата неонатологията д-р Таня Праматарова изказаха специална благодарност на дарителите.

Областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” е най-голямото лечебно заведение в региона и е единственото, в което има отделение по микропедиатрия. Специалисти неонатолози спасяват невръстни деца, родени и в други болници. “Грижите в отделението са денонощни, защото водим борба за спасение на живот. Децата на България не избират кога и къде да се родят. Само ние можем да им помогнем, за да израснат здрави и щастливи”, заявиха от микропедиатрията.