През 2012-2013 Ротаринаска година, Мирът ще бъде наш фокус и цел
Начало » 2012-2013 » През 2012-2013 Ротаринаска година, Мирът ще бъде наш фокус и цел



Концепцията на мира е различна за различните хора и култури . Може да означава лично спокойствие, семейно щастие и чувство на вътрешно задоволство – или може да означава ситуация на сигурност, в която са покрити всички основни, човешки нужди. Както и да дефинираме мира, той е цел, която може да бъде постигната чрез служба.

Службата в Ротари е повече от една посока или случайно занимание. Тя е начин на живот. Тя е подход, който акцентира върху вниманието и грижата за другите и води до хармония сред хората. Чрез приемането на тази служба, във всички аспекти на живота ни, ние засилваме духа на споделянето, откриваме добрата си воля към другите и избираме мира.

През 2012-2013 Ротаринаска година, Мирът ще бъде наш фокус и цел. Бих искал да помоля всички Ротарианци, да работят усилено за Мира чрез Служба, като започнат с всеки индивидуален човек, семейство, Клуб, Дистрикт, регион и нация.

Вярвам, че силата на службата ни, лежи в сърцевината на Ротари. Правейки службата наш приоритет, ние поставяме нуждите на другите над нашите и така променяме нашите виждания. Ние откриваме по-точно проблемите на другите и усещаме по-силно желание да успеем да им помогнем, да направим, каквото можем, за да помогнем на другите да живеят по-щастливо. Ставаме по-богати относно време и ресурси, както и по-отворени за нови начини на мислене. Вместо да се опитваме да променим другите, ние признаваме, че всеки и всичко има с какво да ни поучи – и така всеки ден, за нас се откриват нови начини за израстване.

Чрез службата ние ставаме по-толерантни към различните и по-благодарни към хората в нашите животи. Чувството ни за благодарност ни дава възможност по – добре да разбираме другите и да виждаме доброто във всеки един човек.Чрез по-добро разбиране, ние се учим да уважаваме другите. Чрез взаимно уважение и почит, живеем в мир с всички.

Нашата Ротарианска служба насърчава мира по много начини. Ние – в нашите Клубове и Дистрикти, работим по осигуряването на здраве, безопасност и човешко достойнство за общностите по света. Като отделни личности, ние  предпочитаме общата работа пред съревнованието и общото добро пред личната изгода.Чрез лична оценка, ние откриваме, че никой от нас не е перфектен и,че всеки един от нас има на какво да се научи от другите.

Уникалното, за Ротари, мото – Безкористна Служба, описва най-великата форма на служба. То е път, по който може да върви всеки – път, който Ротарианците изградиха и, който целият свят може да следва. Това е път, който води до повече милосърдие и щастие, толерантност и разбирателство. Когато приемам Мира чрез Служба, ние се борим за мир за нас самите и за целия свят!
 
Сакуджи Танака
РИ президент 2012-2013