НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ 20-25 АВГУСТ 2018 г.
Начало: 2018-08-25
Край: 2018-08-25

ПОКАНА
ЗА
НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Скъпи приятели,
Ние от Ротари клуб Габрово сме щастливи, че участваме в националното честване на Шипченската епопея, под патронажа на Президента на Република България.

Ротари клуб Габрово кани всички приятели да се присъединят към националните чествания на 24 и 25 август (петък и събота). За осма поредна година, в рамките на тези чествания се организират походи: от Соколски манастир, храм паметник „Шипка“ и м-т Узана, до Паметника на Свободата. Ротари Габрово организира походите като символи на историческа свързаност с боевете за прохода Шипка.
Скъпи приятели,
През 2013 година, по повод 137 години от освобождението на България, ние от Ротари клуб Габрово осъществихме проект. В подножието на историческия връх „Свети Никола” и прохода Шипка издигнахме пилони с националните знамена на нациите, участвали във войната, за да отдадем заслужена почит към тях и техните потомци.
Наред с Българското опълчение, по нашите земи са погребани костите на руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, белоруски, полски, литовски и други войни. Целта е всеки турист от тези държави, преминаващ през прохода Шипка, да почувства нашата признателност към неговите прадеди, такава каквато заслужава всяка капка кръв пролята за свободата ни. В рамките на националните чествания на Шипченската епопея през 2013 година, ансамбълът от знамена бе тържествено вдигнат от членове на национално дружество „Традиция” и в присъствието на Президента на Р.България г-н Росен Плевнелиев. Тогава бе тържествено открит каменен блок на клуб Габрово със знака на Ротарианското движение по света.
Нека ние, ротарианците, бъдем вдъхновението и да дем пример за човешка и национална признателност, почит и уважение към народите, чиито синове са се борили за нашата Свобода, за това, ние да бъдем. И когато покрай тази асамблея знамена преминават наши приятели, граждани на тези държави, да изпитат чувства на национална гордост, каквито признателност, ние изпитваме към тях.

Изтегли файлове
»