НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ 20-25 АВГУСТ 2018 г.
Начало: 2018-08-24
Край: 2018-08-25

Бъди вдъхновител и доведи приятел! Заедно да извървим пътя до Върха!


Стотици планинари ще изберат туристическите пътеки, които водят до връх Шипка , за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята. За поредна година  Ротари Дистрикт 2482 България  с изключителната заслуга на Ротари клуб Габрово организира туристически походи като част от Национално честване „Шипченска епопея“.

През настоящата година походът ще бъде в кулминационния за тържествата 25 август и ще започне рано сутринта от три изходни позиции – Соколски манастир, м. Узана и гр. Шипка . „И трите лъча на похода не изискват сериозна физическа подготовка и са приятни за вървене“ – споделят организаторите от Ротари и отправят призив към всеки: „ Бъди вдъхновител и доведи приятел! Заедно да извървим пътя до Върха като символ на историческата свързаност и почит пред героизма.“

Продължителността на походите е около 3 часа в зависимост от наложеното темпо за вървене .

Всеки един от лъчовете има водач към когото може да се обръщате при възникнали въпроси и ситуации. Маршрутите са със средна трудност, преминават през поляни, долини, гори и стръмнини и разкриват чудни гледки пред погледа на туристите. В края всички лъчове се събират в едно и заедно походниците изкачват стълбите към Паметника на свободата. За похода пристигат хора от цялата страна – малки и големи, за да се включат в тържествата посветени на Епопеята, предопределила свободата ни.

Краят на похода е начало на официалната част, която през настоящата година ще се състои на тържествения подход към Паметника на свободата /каменните барелефи/, а след това ще започне и възстановка на боевете с обновен сценарий и място.

Осигурен е транспорт, с който желаещите могат да стигнат до изходните позиции: за м. Узана автобусът тръгва в 7:00 часа от пл. Възраждане, цена на билета – 3 лв. За Соколски манастир – 7:30 ч. от пл. Възраждане, цена на билета – 2 лв.

Водачи на лъчовете:

(1) „Соколски манастир – връх Шипка“ – Веселин Димитров, Дистрикт гуверньор на Д2482 България към Ротари Интърнешънъл и Д-р Георги Атанасов

(2) „м. Узана – връх Шипка“ – Атанас Сидеров.
 

Под мотото „ Да се срещнем на Шипка “ ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея.

Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на област Габрово г-жа Невена Петкова.

Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията. „Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинският връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август.“ – обясни тя. Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“.

Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия. Всички ангажирани с честванията смятат, че усилията ще си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм. От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат парка до РБ „Априлов – Палаузов“. Представяне пред публика на малка част от фотографиите от изложбата „Среща на Шипка“, което е логичното предължение на „среща на севера и юга“, както самите фотографи наричат срещите си именно там на върха. Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Кулминационния ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от  Ротари Дистрикт 2482 България , с изключителното участие на Ротари клуб Габрово, а именно туристическите походи. Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир. Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО Габрово, Ротари Дистрикт 2482 България с изключителната заслуга на Ротари клуб Габрово и други.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.