Чиста питейна вода за нашите деца и в Кърджали
Дата: 16.04.2018Ротари клуб -Кърджали осигури инсталации за чиста питейна вода в четири училища и една детска градина в града. Съоръженията са монтирани в средните училища „Отец Паисий“, “П.Р.Славейков“, “Йордан Йовков“ и Езикова Гимназия „Христо Ботев“, както и в детска градина „Райна Княгиня“. Проектът е дистриктен. Членовете на Ротари клуб Кърджали са дарили половината от сумата. Партньори са община Кърджали, Ротари клуб Димитровград и Ротари клуб Момчилград. Общата стойност на проекта е 12 500 лева.
Инсталациите са монтирани от фирма „Караман“, чийто собственик и управител Мухаррем Али е член на Ротари клуб Кърджали. Съоръженията са последна дума на техниката и са американска технология, произведени по лиценз в Словения.
Инсталациите осигуряват 10 000 кубични метра питейна вода, която се пречиства през три филтъра от всякакви примеси, включително и хлор. Издръжката на такова съоръжение е 100 лева годишно.
Идеята да разработим този дистриктен проект се породи, след като във Варна с такива инсталации бяха снабдени всички училища. Там проектът бе подкрепен от Фондация Ротари. Решихме и ние да започнем в Кърджали. Това сподели пред журналисти президентът на Ротари клуб Кърджали Бахар Палова. Тя даде брифинг в СУ “Отец Паисий“ пред една от инсталациите.
Ротари е най-голямата неправителствена организация в света и работи в полза на обществото. Затова ние преценихме, че проект, насочен към учениците, ще бъде най-подходящ, каза още Бахар Палова. Тя посочи, че инициативата на ротарианците от Кърджали е подкрепена от Ротари клубовете Едирне и Люлебургас от Република Турция, които също са дарили инсталации за пречистване на питейна вода. Тези инсталации са монтирани в училищата в Стремци и Енчец.
Директорът на СУ“Отец Паисий“ Златко Атанасов подчерта, че децата са много доволни от новата придобивка. Инсталацията е много по-хигиенична от други съоръжения, не се запушва и ползването и е облекчено, каза още Атанасов. Директорът на училището заяви, че родители са пожелали да се монтират още такива съоръжения.
На брифинга присъстваха и членовете на Борда на Ротари клуб Кърджали. Всички бяха единодушни, че проектът ще спести на родители много средства за минерална вода. Освен това ще се избегнат вредни ефекти от пластмасовите опаковки.
Бахар Палова съобщи също, че Ротари клуб Кърджали готви голям благотворителен бал на 19 май. Очакват се много гости. От Република Турция ще дойдат ротарианци от Ротари клуб „Мимар Синан“, с които осъществяват проекта „Заедно на един мост“. Деца ще гостуват и ще творят със свои връстници от Кърджали. На бала са поканени още ротарианци от Ротари клубовете Едирне и Люлебургас. Очакват се и кмета на град Кърждали инж. Хасан Азис и областния управител на област Кърджали Никола Чанев.
Събраните средства ще се предоставят за обновяване на концертната зала и подмяна на дограмата в обединения детски комплекс ОДК.Последните 10 новини

» Официално посещение на ДГ в клубовете от зона 3
» Още една дама в редиците на Ротари клуб Добрич
» Емил Чаушев е новият президент на Ротари клуб Търговище
» Милен Михайлов е новият президент на Ротари клуб Нова Загора.
» Послание на ДГ Веселин Димитров за м.юли.2018
» МОРСКИ УИКЕНД В ПОМОРИЕ
» Откриване на площадка за Street fitness
» Ротари клуб Стара Загора - Берое изпълни проект "Български ритми "
» Послание на ДГ за м.Юни.2018
» Ротари клуб Нова Загора дарява радост в детските очи