Ротарианството в България отбелязва 90-годишнината си
Дата: 13.04.2022

Ротарианството в България е много жизнено, казано накратко, но зад тази жизненост стои много труд, много доброволческа енергия, човещина, отдаване от себе си

В началото на идната седмица с изложба пред Народния театър и концерт в Зала "България“ ротарианството в България ще отбележи 90-годишнината си и 30 години от възстановяване на организацията. Доброволчеството, визионерството и работата в полза на обществото е основният идеал на ротарианството по света, въпреки че у нас немалко хора смятат движението за елитарно и затворено общество.
"Ротарианството в България е много жизнено, казано накратко, но зад тази жизненост стои много труд, много доброволческа енергия, човещина, отдаване от себе си". Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" гуверньорът за България Борислав Къдреков:

"За съжаление, като една демократична, хуманитарна организация при авторитарните режими тя няма как да съществува и още през 1941 година с поредната поправка от Закона за защита на държавата е забранена, а след деветосептемврийския преврат за ротарианство не може въобще дума да става, макар че повторно го забраняват през 1951 година. Веднага след промените от 1990 година млади, жизнени хора, запознати с идеята на ротарианството и старите членове от далечната 1932 година, които въпреки репресиите оцеляват и са ротарианци, създават отново Ротари клуб в България. Ние непрекъснато се грижим за подрастващите поколения, които да бъдат възпитавани в дух на отговорност към обществото, в дух на взаимопомощ и в дух на отдаване, на труд, на знания, безкористно на същото това общество".

Цялото интервю с Борислав Къдреков  можете да чуете от звуковия файл на следния линк.